3 Ağustos 2010 Salı

Türk usulü memler

İnternet memleriyle alakalı yazıya Türk internetinin ürettiği memlerle devam edelim. Öncelikle belirtmek gerekir, bunların mem olarak varlığı şüpheli, zira Türkiye'de internet kullanımı, en azından verimli kullanımı halen yaygın sayılmaz ve bahsedeceğim memlerin çoğu, özellikle sözlüklerle ilgili olanlar, sınırlı bir kesime hitap ediyor. Bu nedenle bu memlere ortaya çıktığı veya daha çok hitap ettiği kesimlere göre kategorilere ayırarak değineceğim.

VİDEOLAR

Youtube, Alkışlarla Yaşıyorum gibi sitelerden yayılan bazı videolar Türk interneti için önemli bir yer teşkil ediyor. Absürdlüğü, komikliği, naifliği, cahilliği, kısacası onları mem haline getirebilecek özellikleri ile forumlara taşındı, sözlüklerde bakınız olarak verildi, kimisi gündelik hayatta diyaloglara, televizyonda reklamlara, hatta stadyumlarda binlerce kişi tarafından söylenen şarkılara konu oldu. O halde neymiş bunlar bir bakalım:

Artiz ne arar la bazarda?

2009'un sonbaharında internete düşen bu video, internetle haşır neşir olan genç neslin diyaloglarına karışmış videoların en önde gelenlerinden. İlk olarak Alkışlarla Yaşıyorum'da ortaya çıkan bu video kısa sürede Youtube'a eklendi, sözlüklerle meşhur olmasının ardından Facebook'ta adına grup(lar) kuruldu. Olay, oto pazarında bir muhabirin, kolormatik gözlüklü şirin bir amcaya pazarda bir artış olup olmadığını sormasıyla başladı. Soruyu yanlış anlayan amca, bir neslin kahramanı oldu.

Kardeş ne diyosun sen?

Alkışlarla Yaşıyorum'un hayatımıza kattığı bir başka değer. Her şey Press TV adlı yerel bir kanalın türban hakkında kamuoyu araştırmasıyla başlıyor. Uzaktan kameraları gören yağız bir delikanlı dayanamıyor ve Press TV'ye içini döküyor. Yağız delikanlının "içindekiler" kısa sürede internet efsanesi haline geliyor, bununla da kalmayıp televizyon ekranlarına da taşınıyor ve videonun başlığı bazı programlarda tartışılıyor: "ne diyor bu adam?" Alev Alatlı'ya göre kendisi beyin travmasından muzdarip.

Okuyom ben yaa

Bir uyuşturucu operasyonu ile birisinin "okuması"nın ne gibi bir alakası olabilir? Tam bilemiyorum ama, baskına uğrayan apartmanın sakinleri bir alakası olabileceğini, hatta polisi baskından vazgeçirebileceğini düşünmüş olmalı. Narkotiğin Hacıhüsrev'deki bir apartmana gerçekleştirdiği operasyonda duyulduğu anda hayatımıza karışmayı başarmış bir replik "okuyom ben yaa". Sadece bununla kalsa iyi, videoda kapıyı kırmakla meşgul polislere "sen yetkili bir abiye benziyon" diyen bir adam da var. Evde uyuşturucu üretildiği her halinden belli.

Taksimli Cenk

Henüz yeterince ünlü olmadığını, tanındığı zaman ortalığı replikleriyle kasıp kavuracağını söyleyebileceğimiz bir mem makinesi Taksimli Cenk. Büyük olasılıkla beyninde, hatta spesifik konuşayım da yetkili birine benzeyeyim, temporal lobunda bir sorun var; söylenenlere bir ölçüde mantıklı cevap veriyor ama birbiriyle alakası hiç olmayacak konular birbirine giriyor. Anlattıklarına göre o bir eşcinsel, o bir hırsız, o Mehmet Ali Erbil'in eşcinsel diye reddettiği eski sevgilisi, o bir "rotvaydır" kurbanı... ayrıca onun adı Buse.

Al Dedi Git Dedi

Kaynanasıyla kavga edip içini Müge Anlı'nın programına döken Vicdan'ın notalara bürünüp yurdun dört bir yanına yayılan isyanı "al dedi git dedi". "Aldediçocuklarınıdediçocuklarınıistiyorsandedi..." şeklinde virgülsüz sözlere sahip bu isyan, Ahmet Keskin'in ellerinde bir çığlığa dönüştü. Keskin, Vicdan'ın çilesini notalarla buluşturarak bir rap şarkısı üretti ve ardından remixlerin gelmesi gecikmedi. Söz konusu video, Fiat'ın bir reklamına da esin kaynağı oldu.


Ne zaman didim hacı?

Videoyu çeken öğretmenin -ki yaptığı işin etik boyutu ayrıca tartışılabilir- tanımladığı üzere: tam bir dram. İki ilkokul öğrencisi bir ödev konusunda öğretmeninin karşısında kozlarını paylaşıyor, biri kandırıldığını iddia ederken diğeri ona tüm saflığı ve öfkesiyle soruyor: "na zaman didim hacı?!" Çeşitli parodileri yapıldı, çoğu kişinin hayatına karıştı. Henüz reklamı yapılmış değil.

Beyin bedava

Sınav sisteminin, daha özel olarak konuşmak gerekirse KPSS'nin insanları getirdiği hali gösteren ibretlik bir video. Videoda röportajı yapılan KPSS adayı sınavının çok güzel geçtiğini, evde baktığını, hafızaya attığını, gerekeni yaptığını söylüyor ve ekliyor: beyin bedava.

Salak yemin ederim gerizekalı bu çocuk ya

Popülaritesi ve parodileri göz önünde bulundurulacak olursa en başarılı Türk memi denilebilir. Ortaokullu bir arkadaşımızın video çekim teknolojisiyle yeni tanışırken annesinden duyduğu tepkiyi görebileceğimiz bu video çeşitli parodileri, sitesi, hatta şarkısıyla ve sözlük bakınızlarıyla çoktan bir efsane oldu.


Ankara Crew

Arabesk, rap ve ergenlik gibi çok tehlikeli kavramları bir arada barındıran bu videoda insanlar, Ankara'nın karanlık yüzüyle karşılaştı. Sadece eserleriyle değil, saç kesimiyle, kıyafetleriyle, hatta takma adlarıyla bir kitleyi arkasından sürükleyen bu rap grubu Facebook'ta bir ton "yaralı stayla" türemesine neden oldu. Aslında bu çok ucuz "şey"in popülerliği çok da şaşırtıcı değil; T.C sınırları dahili hemen her yerde karşılaşılabilecek varoş ve özenti kitleye olan tiksintiyi temsil ediyordu yaralı stayla ve ekürisi. Söz konusu videoya bakıp ibret alırken unutulmaması gereken bir gerçek var ki, onlar hala, "orada bir yerde"ler.

Bu Yaptığınız İnsanlığa Sığar mı?

En az "ne zaman didim hacı"daki kadar, hatta çok daha fazla, videoyu çeken, aralarda da gaz veren öğretmenin davranışının çirkinliği tartışılabilir; ancak bu videoyu mem yapan bu değildi. Çocukların yeri geldiğinde ne kadar "büyük işleri"yle uğraştıklarını, hatta tıpkı onlar gibi düşünüp konuşabildiğini, fakirlik edebiyatı yapıp insanları kullanabildiğini, veya gerçekten fakir olduğunu gördüğümüz, insanı garip bir ruh haline sokan bir video bu. Kısa sürede internette üne kavuşan başkanlar ana haberlere konu oldu, hatta Beyazıt Öztürk kendilerini -talihsiz diye nitelendirilebilecek- programına konuk etti. Olayın absürd ve komik yönünü yücelten, Atalay adına fan klüpleri kuranlar da yok değil. Belki de bu videonun bu kadar meşhur olmasının sebebi de, bu videoyu "küçük çocukların büyük sözleri" olarak izleyip keyiflenmekten kaynaklanıyordu.

İdare edemem anne

Aslında yukarıda yazılanları da düşününce, "küçük çocuk memi" diye ayrı bir kategori açılsa yeridir, zira bu da onlardan bir başkası. Çoğu kişinin bildiği üzere, "o şekerle idare edeceksin" diyen annesine içine sinir krizi geçiren Yıldo girmişçesine "idare edemem anne idare edemem" diyen küçük ve şımarık bir çocuğun videosundan ibaret. "Al dedi git dedi" gibi bu da bir reklama konu oldu; ancak diğerlerinden farklı olarak verimli bir mem salgınına yol açtı. Yapılan onlarca parodisinden şahsen favorim şurada.

Bana kitap al

Bir seriye dönüşen, pek çok benzerleri yapılan, üreticisi olan Bates Motel Productions'ı televizyon ekranlarına çıkaran, internetle haşır neşir olan hemen herkesin bildiği Türk internet memlerinin en bilinenlerinden bir video.

Ne olursun gel Dülaaaaaaay

Yalçın Çakır'ın Flash TV'deki her birinden ayrı bir mem çıkabilecek potansiyeldeki programında karısına onsuz yapamadığını anlatmaya çalışan Muhsin'in yakarışıydı bu. Kendisine, Tülay'ın da programı izlediğinin söylenmesi üzere tüm bastırmışlıklarıyla birden patlayan Muhsin'in, zor durumda olduğu her ne kadar açık olsa da, yakarışına bakarak, onunla empati kurmak mümkün değildi. Bobiler'de kendisini Motörhead'in solisti olarak bulan Muhsin, kısa sürede bir internet kahramanı olmayı başardı.

40 yapar

2009'dan MHP'nin yıl dönümü olan 40'ı çıkarmak için matematikte çığır açan Devlet Bahçeli'nin internette efsane olan videosu. Sesinin brutal vokale olan yakınlığını fark edenlerin hazırladıkları videolarla yayılan "40 yapar" memi, pek çok sözlük ve forumdaki çeşitli hesap içeren yazıların altına iliştirilir oldu. Bir metal müzik vokalisti olarak Devlet Bahçeli'nin seslendirdiği bir eser şuradan görülebilir.

Amına koduk Bülent başkaan

Soğuk hava, küçük bir takımın büyük bir takımı mağlup etmesi ve alkollü taraftar triosu bir araya gelince neler olabileceğini gösteren bir video. Sivasspor'un çıkışa geçtiği dönemde Trabzonspor'u 2-0 mağlup etmesi üzerine, maç bitiminde, saha içinde röportaj yapmakta olan teknik direktör Bülent Uygun'la sevincini paylaşmak isteyen bir taraftar canlı yayında televizyonlara "amına koduk Bülent başgaaan" sözleriyle yansıdı. Bülent Uygun bir yandan "baba.. alkol.." sözleriyle olayı açıklığa kavuşturmak isterken Sivassporlu taraftarın bu sevinci, bir neslin sevinç nidası olmayı başardı.

Ov yeah man

Star'da yayınlanan Rapstar adlı programdan doğan, rapçi Fuat'ın bir yarışmacıyı tebriğinin ifadesiydi bu. Yarışmacı, doğaçlama (freestyle) yaptığını ifade edince jüri üyesi Fuat onu "oov yeeah man, oov yee" sözleriyle tebrik etti ve ardından da ekledi: "sana puanım dohuz kanka".

Kamera karşısında mala bağlayan adam

Dünya kupası elemelerinde kötü performans sergileyen milli takımın performansını çok beğenen, arada Beşiktaş'ı da çok sevdiğini belirten ve "Türkiye gruptan çıkar mı" sorusunu "çıkmaz" diye yanıtlayan kafası karışık bir adamın videosu. "Çıkmaz" sözcüğü o günden beri pek çok kişinin günlük diyaloglarına karışmış durumda.


Fener için opera

İnternet dışı popülerlikte zirveye oynayan bir sanatsal çalışma. Çarşı taraftarının hazırladığı söz konusu videoda tenor bir taraftar, "those were the days" melodisiyle söylüyor: "yarrraaamı yee fener". Pek çok kez stadlarda söylendi, "kurabiye fener" şeklinde küfürsüz versiyonları da yapıldı; yedirilmek istenen şeyin neden başka bir takıma değil de Fener'e yedirilmek istendiği ise uzunca tartışılabilecek, bir başka konu.

Telegol ve spor videoları

Ayrı ayrı değinmektense bir başlık altında değinmek istediğim, sözlüklerde çokça kullanılan bakınızlara kaynak oluşturan bazı videolar. Galatasaray - Paris Saint Germain maçında tökezleyip düşen ve hemen kalkan hakeme "çabuk kalktı dikkat edersen" yorumunu getiren Turgay Şeren, sözlüklere, cinsel içerikli konuların çoğuna bakınız olarak girecek bir mem kazandırdı. Yine Turgay Şeren'in, canlı yayında, Ali Sami Alkış'ın Galatasaray'ın transfer politikasını eleştirmesine karşılık verdiği "yok artık ebesinin amı Ali Sami" yanıtı da internet Türkçe'sinde "yok artık"ın yerini aldı. Aynı anlama gelen bir başka mem de Murat Murathanoğlu'nun Powerade reklamından türedi. Maça fazlasıyla ısınan Lebron James'e yönelik şaşkınlığını gizleyemeyen Murathanoğlu, bunu "yok artık Lebron James" sözleriyle dile getirdi. Sözlüklerde sıkça rastlanabilecek bir başka mem ise yine Telegol programından, Adnan Aybaba'dan geldi. Cihan Oskay'ın Fenerbahçe'ye yönelik şike iddialarına Aybaba, sunucu Serhat Ulueren'e dönüp şaşkınlığını "vay anam vay neler dönmüş Serhat ya" sözleriyle ifade etti. "Şeytan Rıdvan"ın Türkiye - Çek Cumhuriyeti maçının uzatma dakikalarında kırmızı kart gören kaleci Volkan'a tepkisi de internette bir hayli popüler oldu. Maçın heyecanıyla oyuncu değiştirme hakkının da dolduğunu "oyuncu.. hak.. değ... DOLDUUOO!!" şeklinde ifade eden Rıdvan Dilmen'in bu acı sözleri internetin dört bir yanında yankı buldu. Son olarak, bir başka Galatasaray - PSG maçında hakem Collina'nın, oyundan alınan Hagi'nin elini sıkması üzerine spiker Ercan Taner, yorumcu Tanju Çolak'a düşüncelerini sordu. Çolak'ın yorumu bir başka sözlük efsanesine dönüşecekti: "ee tabi bu bir sevgi olayı Ercan".

Ömer Üründül

Ayrı ayrı klişelerini değerlendirmektense bir bütün olarak bahsedilmesi gereken başlı başına bir mem üreticisi Ömer Üründül. Hemen her maç yorumunda, günümüz futbolundaki kolektif oyunun getirilerinden olan orta yuvarlağın rakip yarı alanına bakan diliminde alan daraltan yardımlaşmalı savunma kurgusundaki tandemin sağlı sollu kombinezonlarının önemine falan işaret eder. Kendisi bir yandan "ouuv", "çok enteresan", "hımpfsphshhh" gibi efektleriyle tanınırken diğer yandan ceza sahası dışında yapılan faulun ceza sahası içinde olması durumunda penaltı olacağını, ya da direğe çarpan topun kaleyi bulması halinde gol olmuş olacağını gören iyi bir gözlemcidir. Kısacası "politically correct" kutsal bir kitapsa, Ömer Üründül onun peygamberidir.

Everything is something happened

İnsanları "Fatih Terim İngilizcesi" diye bir kavramla tanıştıran, Lolcat'leri sollayan, Mahir'e tur bindiren bir video. Parodileri bakınızları falan zaten tahmin edilebileceği gibi çok yaygın da, tişörtü bile yapıldı bunun.

SÖZLÜKLER

İnci Sözlük

Beğensek de beğenmesek de internetle haşır neşir olanların hayatlarına -biraz geç de olsa- karışmış, 4chan'in Türk usulü ve yazı tabanlı versiyonu karakterindeki İnci Sözlük'te mem haline gelmiş pek çok kavram var ve bunların kısa vadede artan ivmeyle çoğalacağını söylemek çok yanlış olmaz. Çoğunu özet geçeceğim;

Halim Baykuş

İnci'nin yurtdışında da isim yapmış, en önemli memlerinden. Facebook saldırılarında organizasyon sıkıntısı çeken İnci'cilerin aldığı bir kararla oluşturulan sahte Facebook profilinin ismi bu sinsi bakışlı "dede". Uluslararası mem tespit teşkilatı knowyourmeme.com'un da veri bankasına eklenmiş Halim Baykuş'lardan şu anda Facebook'ta 500'den fazla sayıda mevcut.

@2 sikmiş - Bir başlıktaki ilk giriden sonra (genelde) ayar verme amaçlı girilen 2. giriye olan saygının ifadesi. Yüzlerce sayıda varyasyonu mevcut.

Adam haklı beyler - İnci Sözlük'ün ana memlerinden biri. Belirli bir konuda serzenişte bulunan bir yazara karşı olumlama ifadesi, şukusunu verme hadisesi, etme bulma dünyası.

Açmayın beyler dedeler - İnci'nin Rickroll'u. Söz konusu cümleye rastladığınız bir yerde bulunan linke tıklarsanız ne dediğim daha rahat anlaşılacaktır.

X terk - İnci jargonundaki aşağılama ifadesi. Lise terk ile başlayıp "Big Bang terk", "havva terk"e kadar giden mezun olamama hadisesi.

Caps - Herhangi bir konuda paylaşılan fotoğraflar. "Caps ver piç" şeklinde karşımıza çıkan hali 4chan'den bildiğimiz "pics or it didn't happen"ın Türkçe'si.

Beyler ben x sorularınızı alayım - X yerine herhangi bir nesne-kişi-kurum getirildiğinde anlam kazanan bir İnci memi. "selam ben Ribery'nin az pişmiş tarafı" versiyonu ile doruk noktasına ulaşmıştır.

Olm ben 12.5 falandım

"İlk kaç yaşında 31 çektiniz lan" sorusuna "olm ben 12.5 falandım" cevabını veren 1338 nickli İnci yazarının vesile olduğu bir mem. İnci Sözlük'te şu aralar hemen her anketvari başlığa onlarcası arka arkaya girilen bir 12.5 falan olma durumu.


Ekşi Sözlük

Ananızı sikti orospu çocukları

Ekşi'nin ilk memlerinden biri. Ahmet Dursun'la Pascal Nouma'nın soyunma odasındaki yakınlaşmasını irdeleyen "Ahmet Dursun Nouma'yı sikti mi" başlıklı bir konuya muhtemelen Ahmet Dursun'un kendisi olan birisi tarafından girilmiş, ardından da bir sözlük efsanesi olmuştu bu küfürlü sözcükler.

Cevab veremedi

Dinci müslümanlardaki sert sessizleri yumuşatma hevesinin bir ürünü olan bu cümle, Ekşi'de ilk başlarda fazla ilgi görmezken kusmuk nickli yazarın "abıştı kaldı" bakınızı vermesiyle (ardından da gelen göd oldu, susdu ibneler gibisinden bakınızlarla) pek çok başlığa bakınız olarak verilen bir sözlük memi oldu. Şu sıralar pek popüler olmasa da 2007 dolaylarında Ekşi Sözlük başlıkları cevab veremeyenlerden geçilmiyordu.

Bi siktir git çay koy - Bsg, bsgçk gibi kısaltmalarla da bakınız olarak görülebilecek, sevilmeyen bir giriye karşılık olarak yazılan Ekşi yazarı tepkisi.

Şeref geçen gün çok iğrenç bi insansın - "All Your Base are Belong to Us"ın Ekşi Sözlük'çesi.

X iyiydi de çevresi kötüydü - Halk arasında kullanılan "istese atom mühendisi bile olabilirdi" gibi, "ne mühendisler ne doktorlar istedi" gibi bir klişenin Ekşi'de yaygınlaşmış ve hemen her sevilmeyen kişinin başlığında görülebilecek hale gelmiş sürümü.

Yarraaamıııyeeeooooooooooo - oooooaaaa... diye giden ve bitmeyen bu tribün tezahüratının Ekşi Sözlük'e olan yansıması pek çok başlıkta kendini gösteriyor. Bu da sözlüğün oldukça eski bir memi.

Afferin çok doğru düşünmüşsün - Bsg'nin küfürsüz hali.


İki saattir konuşuyoruz bir kere x demedik - Siyaset Meydanı'nda, hiçbir alakası olmayan bir durumda bir kadının ortaya çıkıp "iki saattir konuşuyoruz bir kere Atatürk demedik" demesi üzerine Ekşi'ye yansımış ve pek çok başlığın altında bakınız olarak kendine yer bulmuş popüler bir mem.

X yok y yok ne var lan it - Sözlükte ilk olarak "allah yok peygamber yok din yok ne var lan it" başlığıyla ortaya çıkmış ve pek çok varyasyonu bulunan bir mem.

Ben 6 yaşımdan beri x (u)lan - Sözlüğün-sözlüklerin en popüler memlerinden biri. Kişi burada x konusunda herkesten daha fazla söz hakkı olduğunu iddia ediyor.

Sözlük bana x bul lan allahsız - Bruthuss nickli suser'ın 2003'te açtığı "sözlük bana karı bul lan allahsız" başlıklı acı dolu yakarışının varyasyonları. An itibariyle bu konuyla ilgili şimdiye dek belirtilmiş 125 talep var Ekşi Sözlük'te.

Sözlerini yazayım tam olsun - Vito Genovese nickli suser'ın sözlük şarkı sözü veritabanını genişletirken eklediği ve "x yapayım tam olsun" şeklinde varyasyonları doğan bir sözlük klasiği.

Gülerken sandalyeden düştüm - Standart Ekşi Sözlük yazarı "çok komiikkk" ifadesi. İnci tarafından çokça anılan bir gülme çeşidi.

X ile konuştum haberler iyi - İlk örneği "Alex ile konuştum haberler iyi" olan bir sözlük memi.

Lost - Nutella - Uludağ Limonata - Browni Intense - Ekşi yazarlarının büyük çoğunluğu tarafından öve öve bitirilemeyen fantastik dörtlü. Lost haricindekiler hakkında Ekşi'de büyük olasılıkla hiçbir yerde olmadığı kadar yazı bulmak mümkün.

Diğer Ekşi Sözlük memleri: hayallerde yaşıyor bazı ibneler, hanım koş, ceren, eski sevgili, inanılmaz tatlı göğüsleri olan dost ve daha pek çoğu.

İtü Sözlük

Boylumlama - An itibariyle İtü yazarlarınca 5716 farklı tanımı bulunan, Türkçe'nin en esrarengiz kelimesi, doğu yöresinden bir tatlı, veya kuzey Patagonya'dan bir halk dansı.

Bobiler.örg

Her ne kadar 4chan'e çok benzer yönleri olsa da mem üretme konusunda selefine kıyasla oldukça kısır bir yaratıcılığı olan Bobiler'in ürettiği en popüler mem muhtemelen "Liverpool ülkü ocakları"dır. Saçı sakalı birbirine karışmış 4 The Beatles üyesinin fotoğrafının arkasına "Liverpool ülkü ocakları" yazısını ekleyen "normal man" nickli bobi, ülkücü klişeleri ile dalga geçme akımının sembolü oldu. Facebook'ta grupları kurulan, pek çok sözlük-forumda paylaşılan ve pek çok yörenin ülkü ocaklarının kurulmasına vesile olan bu zekice "monte"nin ardından oluşturulan benzer mizahi felsefeye sahip "Arjantin Milliyetçiliği" ve ezeli düşmanı "Brezilya Milliyetçiliği" gibi Facebook grupları, Facebook gruplarıyla da kaliteli mizah üretilebileceğini gösterdi. Karate Kid'in talihsiz Türkçe remake'i olan Karate Can'daki küçük Onur'un yönetmence -muhtemelen- karate olarak nitelendirilen ilginç hareketleri de bobiler'deki pek çok monteye yansıdı, adına bir de şampiyonşip düzenlendi. "Çeşitli fizyolojik sorunlara sahip insanları sergileyerek insanlardan para kazanma" şeklindeki yaklaşık 100 yıl önce sona ermiş vahşi bir sirk geleneğinin kalıntılarını taşıyan Esra Ceyhan adlı kişinin programında "alllaaaaah!!" diyerek uçan "Beyblade Sabri" de Bobiler'de görülmeye değer çalışmalar üretilmesine vesile oldu.

FİLMLER

Eski Türk filmleri mem potansiyeline sahip pek çok diyalog barındırsa da, nedendir bilinmez, bunların pek azı internette sıkça rastlanabilir özellikte. Bunların en önemli kısmı Gemide filminden çıkma olup diğer bir önemli kısım ise Türkiye'nin Rocco Siffredi'si Şahin K'nın "eser"lerinden alıntı. "Beynimde filler sikişiyor", "adamın götünden kan alırlar Kamil kan", "iğrençsiniz ibneler" gibi replikleriyle Gemide, "denizin buz gibi sularından gelen yarraamı istiyo musun amğa goduum" şeklindeki aşk sözcükleriyle Şahin K, her trajik olaya koşarak tepki veren küçük Emrah, Almanya'da aslan avına çıkan, kurşunu kalmayınca çakıyla aslanı öldüren Ziyaaa gibi kurum ve kuruluşlar sözlüklerde çoğunlukta olmak üzere imzasını internete kazımış durumda.

KARİKATÜR

Karikatürlerin internette meme dönüşmesi ilginç bir olay, zira bu işin anavatanı olan Amerika'daki mem enflasyonuna rağmen böyle bir olay söz konusu değil. Yiğit Özgür'ün çizdiği bir karikatürde pişkin bir kebapçının "bizim tavuk şiş vardı noldu" diyen müşterisine "o değil de bi İlhan İrem vardı o noldu" şeklindeki cevabı başlıca sözlüklerde olmak üzere bir internet efsanesine dönüştü. Sözlüklerde görülen bir başka popüler karikatür kaynaklı mem ise Umut Sarıkaya'ya ait. Türkiye'nin içinde bulunduğu kutuplaşmayı içler acısı bir şekilde gözler önüne seren Cengizhan Lisesi - St. Benoît futbol maçında St. Benoît'lı sevgilisini "ağlama melis" diye teselli etmeye çalışan karakter, sözlüklerde yazarların kendi tuttuğu takıma rakip olanların taraftarlarına sık sık bakınız olarak verdiği sinir bozucu bir mem doğmasına sebep oldu. Bir başka Sarıkaya harikası da, başarısız bir durumda gösterilen tepkinin sembolü haline geldi. Sarıkaya'nın, marjinal işlerle uğraşan genç bireyi daha sıradan bir uğraşa yönlendirme amaçlı umut kırıcı standart adam tavsiyesi olan "yapma demiyorum hobi olarak yine yap" cümlesini Salvador Dali'nin küçüklüğüne söyleyen "dayı" karakteri sayesinde genç neslin de, ironik de olsa, fikirlerini gülünç bulduğu insanları doğru düzgün bir uğraşa yönlendirme cümlesi doğmuş oldu.

Çeşitli siteler

Nolur.com - Online nah çekme hizmeti.

Seni kınıyorum ve sana laflar hazırladım - Türk internetinin bana göre en büyük memi. Turkishmusic.org adlı bir zamanlar var olan bir sitenin forumlarındaki Sezen Aksu tartışmasından doğmuş bir cümle bu. Kullanıcılardan birinin Sezen Aksu'daki, kendi tabiriyle, hafif, göze hoş gelen "orospuluğundan" bahsetmesi üzerine büyüyen tartışmanın fitilini bir anda tartışmaya katılan Kadir nickli kişi şu sözlerle ateşleyecekti: "bu sayfada ki yazıların hepsini okudum ve mahmut, sen haksızsın ibne. seni kınıyorum, ve sana laflar hazırladım". Üzücüdür ki bu tartışmanın en popüler olan kısmı burasıdır, oysa ki aylarca süren, sayfalarca sürüp giden, küfürlü manilerle dolup taşan bu tartışmada mem olabilecek belki yüzlerce cümle vardı.

Ahahahhahahah ben buna gülüyorum ya - Chivi.com sitesinin yarattığı "Ahmet abi" karakterinin, internetin temelinin olmadığını belirtirken kullandığı sözcükler. Sözlüklerde (traji)komik olaylarla ilgili başlıklarda veya "yapma demiyorum hobi olarak yine yap" ile benzer bir şekilde bakınız olarak denk gelme şansınız yüksek.

Beyler repleri unutmayalım emeğe saygı (pls ltf tşk) - Emekçi forum gençlerinin mottosu. Herhangi bir emeğe herhangi bir saygıda bulunulmadan yapılmış bir korsan çalışmanın linkini verirken saygı beklemenin ifadesi. Alınan o "rep"ler ile ne elde edildiği ise gizemi belki de hiçbir zaman çözülemeyecek bir muamma.

Resul Balay

12 yaşında çıkardığı "nazlı yarim haber salmış" albümü ve Problem Çocuk'un Türk versiyonu olan Zıpçıktı filmindeki Cafer'e olan benzerliğiyle dikkatleri çeken yaralı bir yürek Resul Balay. Başlarda internette "psfhahaa tipe bak çok komikkk" mealli çeşitli geyiklerle popüler olsa da sonraları müzik portalı Last.fm'deki tag'leriyle (orgazmik paris metal, astronomik ötenazi, ear raping technical death metal with advanced complexity gibi), Bobiler.örg'deki monteleriyle, adına kurulan fan siteleriyle verimli bir mem salgını yarattı. İnternetteki popülerliği onu televizyon ekranlarına da taşıdı: öldü haberleri internette dolaşırken Flash TV, tarihindeki muhtemelen en büyük gazetecilik başarısını göstererek kendisini buldu ve röportaj yaptı.

Bisiktirol - Büyük olasılıkla insanların gerçek sanmasından dolayı popüler olan "hasetliğe, fesatlığa, salaklığa birebir" hayali bir ilaç adı. Emedur, gotukolla, siken form gibi gayet gerçek olan ilaçların neden bunun kadar popüler olamadığı ise araştırılması gereken bir konu.

Yarra yering - Avustralya'daki Yarra vadisinde üretilen bir şarap markasının adı. Pek çok mem gibi bu da sözlüklerde oldukça popüler.

Shaggy ölmüş - Yaklaşık olarak 8 senedir gerek kulaktan kulağa, gerek forumlarda dolanan bir dedikodu. Kim uydurmuştur, neden böyle bir iddia ortaya atılmıştır belirsiz ama şu bir gerçek ki, her sene bir son dakika haberi olarak Shaggy'nin öldüğünü bir yerlerden duymak mümkün.

Evet efendim geldik memlerle ilgili yazımızın sonuna. Bu iki uzun yazıda Türk ve yabancı internet memlerine değinmeye çalıştım ama önceden de belirttiğim üzere, yabancı memler saymakla bitmez iken Türk memleriyle ilgili kaynak olarak yararlanılabilecek bir çalışma olmadığı için kafama eseni yazdım. Başlıklar konusunda katkılarından dolayı İtü Sözlük yazarlarından this could be heaven or this could be hell ve
sözlüğünenuzunnickinialmakistiyorumbeceremiyorum nickli yazarlara teşekkür ederim.

2 yorum:

ihsan dedi ki...

sûbhanallah kardeş, ibretlik bir paylaşım!
(ama bu üstteki unutulmuş ;)

Adsız dedi ki...

vuittonbagssale.webnode.jp (KUSATV 2012 Multimedia Holdings Corporation)SportsFunCommunity Buddy Check99Cares Colorado SharesBlack History Month9NEWS Leader of the YearStuff for Students9Health Fair9Who Care9Teachers Who CareGannett FoundationKUSA News Releasesï»? mulberry sale