22 Temmuz 2010 Perşembe

İnternet meme'leri

Erkek okuyucuların çoğu bunu okunduğu gibi, yani internet memeleri olarak okuyacaktır ama testosteronları sağolsun; miim diye okunan, Richard Dawkins'in Gen Bencildir adlı evrim teorisine genler üzerinden yeni bir bakış açısı getirdiği kitabının sonunda öne sürdüğü (ve sonraları pek çok filozof-psikolog-sosyolog vs. tarafından geliştirilen) "kültürel gen"lerden bahsediyorum. Bu konuda zamanında uzuuuunca bir yazı yazmıştım, merak eden bakabilir. Şimdi bahsetmek istediğim şey bunların internet üzerinde dolanan türleri: internet meme'leri. (mem olarak Türkçe'leştirilmiş)

Belli bir popülariteyi aşmış, örneğin diyelim ki 50 bin kişiden fazlasının ilgisini çekmiş internet memi sayısı muhtemelen 1000'in üzerindedir desek abartmış olmayız. Türk internet ortamının da, bu kadar çok olmasa da ürettiği başarılı memler var. Yabancı mem kaynağı esas olarak 4chan olmakla beraber Youtube ve MySpace gibi siteler de bu konuda hayli zengin içeriğe sahip. Türkiye'de ise bu işi Ekşi Sözlük, İnci Sözlük, Facebook, Alkışlarla Yaşıyorum, Bobiler.örg gibi siteler üstleniyor. Bu yazıda en bilinen yabancı memlere değineceğim, bir sonrakinde de Türkiye doğumlulara bir göz atacağım.

Yabancı memler konusunda insanlar arasında Türk olanlarına kıyasla çok daha büyük bir fanatizm söz konusu. Bunu 4chan'in vahşi ortamının kişisel özelliklerinde mi aramak gerekir, memlerin kendisinde mi, tartışılabilecek, ama benim a şıkkını işaretleyebileceğim bir konu. Öyle ki, bu işin ilk örneklerinden olan "Star Wars kid" olarak bilinen Kanadalı Ghyslain Raza, yaptığı şeyin getirdiği -kendisinin istediğini pek de zannetmediğim- ün sonucu liseyi psikiyatrik tedavi altında tamamlamak zorunda kaldı.

İnternet efsaneleri de denilebilecek bu memler sosyal hayatın pek çok alanına sızmış durumda. Örneğin bir mutfak gereçleri reklamında "idare edemem Ahmet idare edemem" diye çemkiren birine denk gelir ve "ne demeye çalışıyor ki bu kadın" diye düşünürseniz, veya "şok şok Ronaldinho Galatasaray'da!!11" yazan bir linke basınca karşınıza çıkan Rick Astley'in 80'lerden kalma Never Gonna Give You Up şarkısına bir anlam veremiyorsanız, bu memlerden habersizsiniz demektir. O zaman nedir bunlar bir bakalım;

All Your Base are Belong to Us

Memler arasında bir meşhurluk listesi olsa AYBaBtU büyük ihtimal zirveye oynardı. Bu "Engrish" diye tabir edilen, bozuk İngilizce'nin ürünü olan cümle, Zero Wing adlı 1989'da piyasaya çıkan bir oyundan kaynaklanıyor. 90'ların sonunda çeşitli forum sitelerinde pek çok parodi resmi-videosu yayınlanan bu talihsiz çeviri örneği internetin her bir köşesine ismini kazımış durumda.

Rickroll

İnternet dünyasının dışına taşmış ender internet memlerinden biri Rickroll. Tarihçesini özetlemek gerekirse; pek çok internet memi gibi bu da 4chan kaynaklı. 2007'nin Mayıs ayında bir kullanıcı, o sıralar sıkça yapılan şahane (görünen) bir linki tekerlekli bir ördek resmine yönlendirme şakası olan duckrolling'i modifiye ederek Rickrolling'i icat etti; yani link (herhangi bir link, sadece ilginç şeyler vaat etmesi yeterli) Rick Astley'in 80'lerdeki -pek de ilginç olmayan- Never Gonna Give You Up şarkısının klibine yönleniyordu. Kısa sürede bu mem çığ gibi büyüdü; maçlarda, gösterilerde, hatta Youtube'da. (1 Nisan 2008'de Youtube anasayfasındaki her video bu şarkıya yönleniyordu) Ama en büyük Rickroll Macy's Day Parade adlı şükran günü organizasyonunda gerçekleşti. Rick Astley, bizzat bu gösteriye çıkarak koskoca bir ulusu Rickroll'ladı.

Star Wars Kid

Namı diğer Drunken Jedi Master. Lise öğrencisi Ghyslain Raza'nın 2002'de golf sopası kullanarak gizlice çektiği bu "hardcore geek" videolarını arkadaşları keşfedince, dünyanın geri kalanının bu bir milyon kafalı jedi ustasının maharetlerinden mahrum kalmasını istemeyerek internete sundu. Eh, olaylar gelişti... Üzücü olan şeyse kendisinin, yazının başlarında da değindiğim üzere psikiyatri kliniğine yatmayı gerektirecek kadar ruh sağlığının bozulmuş olması. Ama endişelenmeye gerek yok, kendisi şu an Quebec'te bulunduğu kenti korumaya çalışan bir oluşumun başkanı, aynı zamanda da hukuk okuyor. Eline golf sopası almadığı sürece sorun yok.

I Kiss You

"I KISS YOU!!!!!!!"
"Who is want to come TURKEY I can invitate ..... She can stay my home ........"
"I like music , I have many many music enstrumans my home I can play"
"I like to be friendship fom different country"

Reklamlarda oynadı, parodileri yapıldı, hatta dünyanın en büyük komedyenlerinden birinin bir gişe filmine (Borat) ilham kaynağı oldu. Pişti programında söylediğine göre amacına, yani kadınlara, ulaştı da.. Mahir Çağrı dünyada en bilinen Türk'lerden biri, ayrıca ilk büyük internet celebrity'si. Neden böylesine büyük bir mem olduğunu sorgulamaya pek de gerek yok.

Loituma

Bleach adlı animeden küçük şirin bir kızı alın, eline taze soğanı verin ve kız onu döndürsün, sonra arka planına da yerel Fin şarkısı Ievan Polkka'yı koyun. Kulağa pek etkileyici gelmediyse buyrun linkine tıklayın, dünyanın bu en şirin şeyinin neden bu kadar meşhur olduğuna dair daha iyi bir fikir sahibi olabilirsiniz.


Bill Gates kıyağı

Her ne kadar etrafta pek çok lüzumsuz, asılsız ve sinsi zincir mail dolaşsa da bu mailin ayrı bir özelliği var; halen denk gelebileceğiniz bu mail tamı tamına 13 yaşında! Söz konusu mail'e göre America Online ve Microsoft bir beta test gerçekleştiriyor ve buna karşılık mail'i ileteceğiniz her kişi başına size 200 dolar ödeme yapacaklar. 13 senedir bu mail'i birbirine ileten milyonlarca kişiden 1'i şu soruyu sorsa belki her şey çok daha farklı olabilirdi: "Neden?"

Goatse.cx

Bu siteyi ilk keşfeden nasıl keşfetti bilmiyorum ama sonradan duyanlar büyük olasılıkla şöyle bir yolla siteye girdi: 1. şakacı bir arkadaşı "bak goatse diye bir site var tam senlik" diye kendisine bir yem attı, 2. kişi bu yemi yedi ve siteye girdi, 3. gözbebekleri büyüdü, kan dolaşımı hızlandı, midesinde bir karıncalanma hissetti: çünkü sitede kalın bağırsakları rahatlıkla görülebilecek şekilde anüsünü yırtarcasına iki eliyle açan bir adamın kocaman fotoğrafı vardı.

Numa Numa

Son zamanlarda meşhur olan bu videoda iri kemikli bir arkadaşımız (kilolu değil) pek sevilen Romen şarkısı "Dragostea din tei" ile beraber dans ediyor. İşler bu noktada karışık bir hal almaya başlıyor...



I Like Turtles

Portland o güne huzurlu başlamıştı. Waterfront Park'ta yapılan festivalde yalnızlar buluşacak, dargınlar barışacak, Amerika kazanacak, dünya kazanacaktı. 10 yaşındaki Jonathan Ware, hayatı boyunca bir zombi olmayı arzulamış ve festivalde yüzüne yapılan boya sayesinde bu arzusuna ulaşmıştı. Nancy Francis içinse eğlenceli bir iş günüydü o gün; güzel bir festivalde eğlenen güzel insanlarla röportaj yapıyordu. Sıra Jonathan'a gelmişti; nasıl hissediyordu Jonathan kendisini bir zombi olarak? Nancy, alacağı cevapla neye uğradığını şaşıracaktı: "kaplumbağaları severim!"

Hitler öfkesi

Bu mem Türkiye'ye de ulaşabilmiş ender evrensel memlerden. Hitler'in, daha doğrusu Downfall (Der Untergang) adlı filmdeki Bruno Ganz'ın öfkeden deliye döndüğü sahnenin çeşitli altyazılarla yeniden sunulduğu videolar. Onlarcası internette mevcut.


Dramatic Chipmunk

"The best 5 second clip on the internet". Fazla söze ne hacet..

Badger Badger Badger

"Badger badger badger mushroom mushroom

Badger badger badger mushroom mushroom

Badger badger badger snaake snaaakeee..."

şeklinde sözleri olan bir flash animasyon.

2 Girls 1 Cup + (1 Man 1 Jar, 1 Man 1 Screwdriver...)

Koprofilik 2 kızcağız video açılımı yapmaya kalkarlarsa ne olur? İnsanlar böyle bir şeyin var olduğunu bilmelerine rağmen gözleriyle görünce gözleri faltaşı gibi olur, sonra birbirlerine şaka olarak yedirmeye çalışırlar, kimileri de videoyu izlerken tepkilerini çekip yayınlarlar, neticede yeni bir Goatse.cx vakası ortaya çıkar. Ama bu videoyu Stewie Griffin'in bir izleyişi var ki kesinlikle görülmeye değer.

Lolcat

Her ne kadar 4chan ile meşhur olmuş olsa da, kökleri internet öncesine dayanan bir mem bu. Özetle olay şu: komik kedi fotoğraflarının altına son derece bozuk İngilizce ile (Mahir'in, bunların yanında İngiliz Dil ve Edebiyatı profesörü kalacağı derecede) yazılar ekleyip paylaşıyorsunuz ve bir lolkediniz oluyor. 4chan'da "caturday" olarak ilan edilen cumartesi günleri lolcat paylaşımları yapılmakta, ayrıca I Can Has Cheezburger (ing. can i have a cheeseburger?) gibi lolcat'lere özel sitelerde de lolcat oluşturmak mümkün. Tüm bunların yanında bu kedicikler yeni bir dil de doğurmuş: lolspeak. Sözlüğü bile var.

O Rly?

Something Awful kökenli bu mem, Türkçe'ye çevrildiğinde "yabma yaw?" gibi bir anlama denk geliyor. Yani şu; birisi heyecanlı heyecanlı bir şeyler yazmış, ama belli ki bu işlerde yeni, veya pek bilgili değil; dolayısıyla kendisi ciddiye alınmıyor, pek de inanılmıyor, fazla umursanmıyor ve sonuçta beklenen cevap geliyor: "O Rly?" (oh really'nin yapısı sökülmüş hali) Daha sonra birileri bunu ilginç bakışlı beyaz baykuş resmiyle iliştiriyor ve dört bir yana yayılan bir mem salgını başlıyor.

Leave Britney Alone

2007 MTV ödüllerinde oldukça başarısız bir performans sergileyen ve basın tarafından alaya alınan Britney Spears çok sadık, hatta Youtube izlenme sayılarını başarı ölçütü olarak alacak olursak kendisinden daha başarılı hayranlara sahip. Britney'in bu kadar üzerine gelinmesine dayanamayan Chris Crocker adlı Britney hayranı, 2007'de Youtube kullanıcılarına açık mektup niteliğinde, gözyaşları içerisinde bir video yayınladı: Britney'i yalnız bırakın! "Britney beni yalnız bırak" diye ağlayanların çektiği videoların gelmesi ise çok gecikmedi.

Technoviking

Almanya'da gerçekleştirilen bir tekno müzik festivalinde dans eden bu viking kılıklı kaslı adamın vahşiliği, kısa sürede yeni bir efsane yarattı. Anlatılmaz izlenir tarzda bir video.

Fail

Türkçe'ye "sıçtı" olarak çevrilebilecek resim bazlı, her türlü yabancı sitede denk gelinebilecek bir mem "fail". Bunun da kökeni All Your Base are Belong to Us, Mahir, I am Error, A Winner is You vb. memler gibi bozuk İngilizce'ye dayanıyor. 1998 tarihli bir Blazing Star adlı oyunda başarısız olunca ekrana çıkan "you fail it" cümlesi internete sızınca yeni bir salgın ortaya çıktı. Temel olarak, bir amaca yönelik çabanın ironik biçimde tersiyle sonuçlanmasıyla ilgili olguların altına "fail" yapıştırılıveriyor. Bunun biraz daha ağır versiyonuna da "epic fail" deniyor. Failblog.com gibi bu işler için kurulmuş pek çok site var.

Chuck Norris Facts

Bir kuşla 2 taş vurabilen, dolu silahla Rus ruleti oynayıp kazanan efsane aktör Chuck Norris hakkında bazı gerçekleri barındıran bir site...

"Behind every successful man, there is a woman. Behind every dead man, there is Chuck Norris.

Chuck Norris doesn't read books. He stares them down until he gets the information he wants.

Chuck Norris can touch Mc Hammer.

There is no theory of evolution. Just a list of creatures Chuck Norris has allowed to live.

When Chuck Norris does a pushup, he isn’t lifting himself up, he’s pushing the earth down.

Chuck Norris wasn't born, he decided to start living.

When god said 'let there be light', Chuck Norris said 'say please'."

Magibon

Hiçbir şey yapmadan meşhur olabilmek mümkün mü? Gerçek hayatta örnekleri var evet, ama internet gibi her bilginin ışık hızıyla akıp eskidiği bir yerde bu nasıl gerçekleşebilir? Nasılını bilmiyorum ama Magibon adlı, animelerdeki kızların vücut bulmuş hali olan bu şirin kız bunun canlı örneği. O da bir şey yaptığını iddia etmiyor zaten, zira ilk videosunun adı şuydu: "me doing nothing". Sadece ekrana bakan, arada gülümseyip el sallayan, kocaman gözlü ve 30 milyondan fazla insanın kendisini izlediği bir kız Magibon. Bir konuşsa neler olacak kim bilir..

Boxxy

4chan kökenli olmasa da 4chan'in meşhur ettiğini söyleyebileceğimiz bir başka internet kahramanı. 2009 yılında, muhtemelen 15 yaşlarındaki Boxxy nickli birinin GaiaOnline sitesine gönderdiği video kendisini meşhur etti. Magibon'un tam tersi bir karakter olarak karşımıza çıktı Boxxy; hiperaktif, bir ihtimal psikiyatrik sorunları olan -bipolar bozukluk gibi-, belki de kafası güzel olan bir arkadaşımızdı. 4chan'e truva atı gibi sızan Boxxy, Boxxy sevenleri ve nefret edenleri diye /b/'yi 2'ye böldü. Kimisi onu /b/'nin kraliçesi ilan ederken, kimisi de Goatse.cx ile ilişkilendirerek kendisi hakkında ne hissettiğini göstermekten çekinmedi. Boxxy'nin günümüzde akıbeti belirsiz; öldü diyenler de mevcut.

Fffuuuuuuu

Namı diğer Rageguy. 2008'de meşhur olan bu paint kahramanı, "Umut Sarıkaya tipi mutsuzluk tanımları"nın aşırı dozu diyebiliriz. Ayağını sehpaya çarpar, çöpü kovaya fırlatır ama dışarı düşer, sümüğü parmağına yapışır fırlatamaz ve çığlığı koyverir: "ffffuuuuuuu!". Asabi bir internet memi.


Charlie Bit Me

Charlie adlı 2-3 yaşlarında bir çocuk, kendisinden yine birkaç yaş büyük abisi Harry'nin parmağını ısırır ve yaklaşık 4 Türkiye nüfusu edecek sayıda kişi bunu izler. İnternetle az da olsa haşır neşir olan herkesin bildiği mega bir mem.

Flying Spaghetti Monster

İnternet memlerinin işe yararlığı diye bir tartışma konusu yok, varsa bile şu anki konumuz değil; fakat şayet olsaydı zirveye oturacak mem FSM olurdu. Bu mütevazi yaratığın doğumu 2005 yılına denk geliyor. Kansas'ta yetkili olan eğitim kurumu, okullarda "akıllı tasarım"ın biyoloji derslerine sokulması gerektiğini belirterek öğretmenlerden evrimin bir teori olduğunu, gerçek olmadığını öğretmesini istedi. Bunun üzerine 25 yaşındaki Oregon Üniversitesi öğrencisi Bobby Henderson, denilebilir ki, troll kavramını eğitimin içine soktu. "Akıllı tasarım"ın sunulacağını, ama bunun tek bir yaratıcı tarafından olduğunun belirtilmediğini fark eden Henderson, kuralların dışına çıkmayarak yeni bir kavram geliştirdi: Uçan Spagetti Canavarı! Tıpkı literatürdeki tanrı gibi görülemeyen, kanıtlanamayan, ama "varlığı açık" olan bu tanrının insanları yaratmış olması da okullarda öğretilmeliydi. Üstelik bu yeni üreyen tanrı, Eski Ahit'teki tanrı kadar sevimsiz de değil. Örneğin 10 emirinden (aslında emir değil, "yapmazsan sevinirim"ler) bazıları şunlar: sağa sola "o benimle konuştu" demezsen sevinirim, milyon dolarlık kilise-sinagog-camiler vs. yapmazsan sevinirim, insanları göründüğü gibi, konuştuğu gibi yargılamazsan sevinirim, ee yani, iyi ol yani sadece, tamam mı?

Gaijin4Koma

Namı diğer Reaction Guys. 2003 yılında düzenlenen E3 oyun fuarında, PS2 ve Xbox'ın hızını kesmek isteyen Nintendo, IGN'den 4 yazarı davet ederek onlara Pacman'i sunar. Kahramanlarımız, yayınlanan fotoğraftan görüleceği üzere pek etkilenmemiştir. Ertesi sene, yine aynı ekip, Zelda'yı görünce havalara uçar. Söz konusu fotoğraflar önce IGN'de, daha sonra Futaba ve daha sonra 4chan'de kendisine yer bularak hayal kırıklığı, etkilenme, coşma gibi durumların simgesi haline gelerek dört bir yanda paylaşılır ve yeni bir mem doğar.

Newfags Can't Triforce

   ▲

▲ ▲

4chan kaynaklı ama çeşitli web sitelerinde yansımalarını (örneğin İnci Sözlük) görebileceğimiz bir mem daha. Çeşitli sembol kodlarıyla oluşturulan bu üçgen işaretlerinin 4chan'cilerin newfag, yani yeni yetme diyebileceğimiz kişiler tarafından yapılamayacağını iddia ederek onları aşağıladığı bir mem Newfags Can't Triforce. Zira kopyala-yapıştır kolaycılığına kaçıldığında bu işaret tam olarak gerçekleşmiyor. Newfag veya oldfag olun fark etmez, aşağıdaki yolu izleyerek bu sıkıntıdan kurtulabilirsiniz:

alt+255, alt+255, alt+30, enter, alt+30, alt+255, alt+30

No U

Tartışmayı piç etme yöntemlerinin Something Awful'cası olan No U'da bir Japon eliyle karşıdakini gösteriyor ve ekliyor: "sensin". İnci Sözlük'te anan, eben gibi sıfatlarla da karşımıza çıkan bu mem yeri geldiğinde ek bir cevaba bırakmaksızın olayı sonlandırmayı başarıyor.


Angry German Kid

İlk bakışta bilgisayar oyunu oynarken çıldıran ve oyunlara getirilen yaş sınırlamasının daha yukarı çekilmesi gerektiğini düşündürten bu bıçkın Alman delikanlısı, sonraları bu yasakçı zihniyete karşı böyle bir video kaydettiğini açıkladı. Doğru mudur bilemem, ama doğru olan görünen şeyse, sokakta görüldüğünde yol değiştirilmesi gereken bir şey bu.

Every time you masturbate...God kills a kitten

Eski bir katolik şakası olan bu cümle 2002 yılında bir Japon kanalının maskotu olan Domo-Kun'un bir kediyi kovalama resminin altına iliştirilince hızla yayılan bir mem halini aldı. Mastürbasyon sıklığı konusunda insanlarda bir duyarlılık yaratıp yaratmadığı ise şüpheli.

Rule 34

4chan'ciler tarafından üretilen "internetin kuralları"nın kendisinden daha meşhur olmuş bir maddesi 34. kural. Bu kuralda açıkça belirtildiği üzere: "eğer bir şey varsa, pornosu vardır. İstisnasız." Ortaya çıkan resimlere bakılınca, adamlar haklı beyler diyesi geliyor insanın.

Dancing Baby

Namı diğer Baby Cha-Cha. İnternetin ilk büyük memi denilebilir kendisi için. Bilgisayarların 3. boyuta geçiş yapmakta olduğu 1996 yılına uzanan bu videoda 3d Studio Max'in örnek videosu olarak bir bebek, ee, dans ediyor. Minik, naif, kirlenmemiş şeylere olan tepkisi "ay yirim yirim" olan insanlar tarafından bir mail zinciri başlıyor ve bugünlere kadar bu bebek, hala dans ediyor.

Developers Developers Developers

Ekşi Sözlük'te purp nickli yazarın tanımladığı üzere: "14 kez developers, 1 kez ıah ve bir de yehh diyen Steve Ballmer'ın videosu." 2000 yılında düzenlenen bir Windows toplantısında Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer, yazılım geliştiricilerinin önemini vurguluyor bu videoda. Gaza gelip ritm tutan seyirciler de olaya kendilerini kaptırıyorlar. Daha sonra bunun parodileri, şarkı haline getirilmiş remixleri çıkıyor, olaylar gelişiyor.

Face Palm

Face Palm: çünkü bunun ne kadar aptalca olduğunu kelimeler ifade edemez. Fail, Reaction Guys gibi memlerle benzerlik taşıyan bu memde elini yüzüne kapatarak hayal kırıklığını belirten bir fotoğrafın varlığı söz konusu. Örneğin bir forumda "Amerika özgürlük için Irak'a girmedi, petrol için girdi tamam mı!!11" diye aydınlanma yaşayan birine Face Palm gönderilmesi çok gecikmez.

Cool Story Bro

2006 yılına dayanan bu mem, O Rly, Face Palm, Fail gibi memlerle benzerlik taşıyor. Heyecanlı birisi çok da ilginç olmayan veya zaten bariz olan, ya da pek inandırıcı olmayan bir şeyler yazdığında altına bunun yazılması kaçınılmazdır: "iyiymiş". En heves kırıcı mem olsa gerek.

Owned (Pwned)

Fail'ın zıttı olabilecek -ki bu anlamda Win kelimesi de kullanılıyor- "owned" kavramı sahiplenilmek, başka bir tabirle ezilmek, aşağılanmak, yerin dibine sokulmak gibi bir anlamda kullanılan, internet argosunun bir parçası. Esas olarak online oyun jargonunun bir elemanı olarak karşımıza çıkan bu kelimenin pwned olmasına dair çeşitli rivayetler var. En çok rağbet gören açıklama ise typo, yani kelimenin yanlış yazılmış olması. Q klavyede o ve p'nin yan yana olduğu düşünülecek olursa, gayet mümkün bir senaryo.

Black Metal klipleri

Aslında genel olarak black metal kliplerinden ziyade, photoshoplanmış Immortal grubu fotoğraflarından oluşan bir mem. Enteresan makyajlara sahip bu grup dağa bayıra çıkıp yaradana haykırırcasına fotoğraflar çekince, birilerinin bunun komik olduğunu fark etmesi çok uzun sürmedi.


Einstein Blackboard

Einstein'ın karatahtaya elinde tebeşirle bir şeyler karaladığı fotoğrafı görmeyenimiz pek yoktur. 2001 yılında hetemeel adlı bir site Einstein'ın tahtaya yazdıklarını ortadan kaldırarak bu mem için bir şablon yarattı. Çeşitli forumlarda photoshop bilen kullanıcıların bu şablonu bir meme dönüştürme konusunda tek yapması gereken yaratıcılıklarını kullanmasıydı.

Pics or It Didn't Happen, Tits or Gtfo

4chan, Something Awful, Digg, Reddit gibi sitelerde bu tabirle sık sık karşılaşmak mümkün. Özet olarak, inanılması güç bir olay paylaşan birine verilen kuşkucu yanıttan ibaret. Örneğin biri o akşam seviştiği çok güzel bir kızdan bahsediyorsa olaya temkinli yaklaşanların cevabı, İnci jargonuyla örnekleyecek olursak, şöyle bir şey oluyor: "caps ver piç".

Trololololololo

Namı diğer, Rus Rickroll'u. Arkady Ostrovsky adındaki bir sanatçının seslendirdiği bu nadide Sovyet dönemi eseri, bir mem olmayı hak edecek her türlü özelliğe sahip. Yer yer Goatse.cx'den daha sinir bozucu olduğunu eklemekte de fayda var.


The Llama Song

2004 yılında Deviantart'tan çıkma bu flash animasyonu, absürdlüğüyle mem dünyasında saygıdeğer bir yer edindi. Sözlerin betimlemekte yetersizleştiği, görmeden geçilmemesi gereken bir video.

Imma Let You Finish

2009 MTV müzik ödüllerinde en iyi bayan video ödülünü alan Taylor Swift'in konuşmasını bölerek sahneye atlayan, MTV dünyasının Ahmet Çakar'ı Kanye West, "çok sevindim senin adına, 'bi dakka söz verecem sana', tüm zamanların en iyi videosu Beyonce'unki" diyerek sahneden uzaklaştı. Daha sonra birisi bunu Kanye'nin Obama'nın sözünü kesiyormuş gibi göründüğü bir video şeklinde düzenleyerek yeniden internete sundu. (mashup) Daha sonra bir sürü yeniden düzenleme örneği çıktı, hatta bunu kolaylaştırmak için "kendi Kanye videonuzu yaratın" diye bir site dahi kuruldu.

Kısacası internet memleri saymakla bitmez. En büyük yabancı internet memlerine değinmeye çalıştım ancak şüphesiz ki unuttuklarım, hatta bilmediklerim olacaktır. Bunlar kadar büyük olmayan Girugamesh, Peter Crouch can do Anything, Internet Hate Machine, Grammar Nazi, I Drink Your Milkshake, This is Sparta, Epic Beard Man gibi daha onlarca, hatta yüzlerce mem var. Bu konuda yapılmış bir site olan -yazıda da büyük oranda yararlandığım- knowyourmeme.com sitesi görmeye değer.

İnternet, 4chan gibi siteler ve mizah var olduğu sürece memler her zaman var olacaktır. Bunları boş zamanların işi olarak görmektense mizahi, sosyal ve entelektüel farkındalığın araçları olarak görmek mem kavramına daha derinlikli bir bakış açısı sunacaktır diye düşünmekteyim.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

newfag

herkes know your memeden veya ed den çeviri yapabiliyormuş biliyor musun?

çok bi bok biliyorum havasındaki bir diğer et beyinlisin.

Adsız dedi ki...

I for all time emailed this weblog post page to all my friends, for the reason that if like to
read it afterward my contacts will too.
Also visit my web page FinderHostel.com

Adsız dedi ki...

If some one wishes expert view concerning blogging and site-building after
that i recommend him/her to pay a visit this blog, Keep up
the fastidious job.
Feel free to visit my page : link

Adsız dedi ki...

This blog was... how do you say it? Relevant!

! Finally I have found something that helped me. Appreciate it!
Here is my web blog - Financial Advisor

Adsız dedi ki...

If you want to get a good deal from this article then you have to apply these techniques to your won
website.
my webpage > Lexington Law

Adsız dedi ki...

My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
I have always disliked the idea because of the costs.
But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on a number
of websites for about a year and am anxious about switching to another platform.
I have heard great things about blogengine.net. Is there a
way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!
My page: Full Content

Adsız dedi ki...

You have made some really good points there. I looked on the
net to learn more about the issue and found most people will go along with your views
on this site.
Also see my web page - DSL Anbieter

Adsız dedi ki...

Hi there, You've done an incredible job. I'll definitely digg
it and personally suggest to my friends. I am confident
they will be benefited from this website.

My page :: buy youtube views

Adsız dedi ki...

Outstanding quest there. What happened after? Thanks!


my site; get more views on youtube

Adsız dedi ki...

Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted to give
a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your posts.

Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal
with the same subjects? Appreciate it!

My web-site; buy youtube views cheap

Adsız dedi ki...

Hello! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good success.
If you know of any please share. Cheers!

Also visit my website; www.pornoutopia.com

Adsız dedi ki...

Today, I went to the beach front with my kids.
I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said
"You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the
shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I
had to tell someone!

Feel free to visit my site - hotgirlsexcam.com

Adsız dedi ki...

Thank you, I have just been searching for information about this subject for a long time and yours is the greatest I have came upon till
now. But, what concerning the conclusion? Are
you sure concerning the source?

My website; Www.babesflick.com